Een scheiding kun je niet overdoen. Heb je de stukken getekend, dan blijft het getekend. Er zijn maar zelden situaties waarin je juridisch iets kunt herstellen. Hoe voorkom je dat je een paar jaar na je scheiding erachter komt dat je iets over het hoofd hebt gezien? Dit artikel gaat over de valkuil: uitstellen.
Voorbeeld
Je hebt besloten dat je wilt scheiden, en je hebt het ook aan je partner verteld. Je bent op zoek gegaan naar andere woonruimte en trekt in een huurwoning. Je hoopt dat je samen – als er maar wat tijd is verstreken – alle kwesties die geregeld moeten worden wel kunt oplossen. Je verwacht dat je daar geen begeleiding bij nodig hebt, dat kunnen jullie zelf wel. De tijd verstrijkt, soms wel een jaar of langer, maar er gebeurt niets.
Tijdsverloop maakt het moeilijker
De eerste paar weken nadat je hebt verteld aan je partner dat je wilt scheiden, zijn voor de ander heel erg emotioneel. In die periode is het moeilijk om te praten over financiën of kinderen. In de praktijk roei je dan even met de riemen die je hebt, zowel financieel als met betrekking tot de kinderen. Je probeert er het beste van te maken. Maar als deze periode langer duurt, dan raak je gewend aan deze tijdelijke situatie of regeling. Het wordt dan moeilijker om dit weer te veranderen. Veel kwesties kun je ook niet met terugwerkende kracht herstellen. Dat kan voor jou – of voor je partner – negatieve (financiële) gevolgen hebben.
Hoe blijf je uit deze valkuil?
Als je in een vroeg stadium hulp inschakelt van een mediator, voorkom je dat je teveel uitstelt. Bij de mediator bespreek je samen het tempo en kun je ook een tijdelijke regeling afspreken. Zo bepaal je zelf de snelheid; voorkom je dat je achter de feiten aanloopt.