Afspraak?

SCHEIDEN MET HUWELIJKSE VOORWAARDEN

Zijn jullie getrouwd en hebben jullie van tevoren geen specifieke afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in huwelijkse voorwaarden? Dan bestaat er automatisch een gemeenschap van goederen. 

Dat betekent dat alles wat jullie bezitten, van jullie gezamenlijk is. Het maakt daarbij niet uit op wiens naam het staat. Dit geldt voor ieder stel dat voor 1 januari 2018 getrouwd is. Als jullie na 1 januari 2018 getrouwd zijn is er een  zogenaamde beperkte gemeenschap van goederen.

Als jullie wel huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen en gaan scheiden is het belangrijk deze voorwaarden heel goed te bekijken. Dan weet je welke consequenties de huwelijkse voorwaarden hebben voor jullie scheiding.

NIET ALLE HUWELIJKSE VOORWAARDEN ZIJN HETZELFDE

Het is ook mogelijk dat jullie vlak voordat jullie gingen trouwen, of tijdens het huwelijk, huwelijkse voorwaarden hebben afgesloten. Dat betekent dat er specifieke financiële afspraken zijn vastgelegd bij de notaris. Dat komt vaak voor als één van beide ondernemer is. Of als één van beide meer vermogen heeft.

Er zijn veel verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. En er bestaan veel misverstanden over.

Eén misverstand is bijvoorbeeld dat alle huwelijkse voorwaarden hetzelfde zijn. Dat is niet zo.

Een ander misverstand is dat als er huwelijkse voorwaarden zijn, er altijd een niet-nagekomen verrekenbeding in staat, waardoor het hele vermogen toch 50/50 verdeeld moet worden. Ook dit is beslist niet het geval.

Het is belangrijk dat bij een echtscheiding, ook tijdens mediation, goed wordt gekeken wat er is vastgelegd in jullie huwelijkse voorwaarden. En wat dat voor jullie betekent bij de scheiding.

Ik geef jullie uitleg over jullie huwelijkse voorwaarden. Zo krijgen jullie inzicht in je eigen situatie, juridisch en financieel.

Daarna bespreken jullie tijdens de mediation op welke wijze jullie het vermogen daadwerkelijk gaan verdelen.

VIDEO HUWELIJKSE VOORWAARDEN

Wil je liever kijken en luisteren dan lezen? Bovengenoemde inhoud vind je ook terug in de video hiernaast. Deze vraagt ongeveer een minuut van je tijd.

Over andere onderwerpen zijn ook video’s gemaakt. Deze vind je via de homepage of op de pagina’s onder het kopje ‘scheiden’ op deze website.

Video afspelen
persoonlijk adviesgesprek aanvragen

Het gesprek is geheel vrijblijvend

Uitleg over wat mediation nu eigenlijk precies is

Wat kan mediation specifiek voor jullie kan betekenen