Afspraak?

Hoe kun je je scheiding regelen?

Scheiding regelen?

Als je de beslissing hebt genomen om uit elkaar te gaan, weet je dat je over veel issues samen beslissingen moet nemen, namelijk over de kinderen, wonen, alimentatie en vermogen. Dat is ingewikkeld, en je hebt er ook niet de juridische kennis voor. Welke begeleiding zoek je hiervoor? Hieronder laat ik je zien wat de verschillen zijn tussen tussen het regelen van je scheiding met ieder een eigen advocaat, en het regelen van je scheiding met een mediator.

Via advocaten je scheiding regelen

Het lijkt  soms het gemakkelijkst om allebei naar een eigen advocaat te gaan, en daar alles op tafel te leggen. Dan gaan de advocaten alles  oplossen, en beslist de rechter over de discussiepunten. In zo’n situatie geef je de controle van het traject uit handen. Het hangt van het aantal procedures, van de tegenpartij en van de rechtbank af hoe lang het hele traject duurt. Het duurt al snel 1 tot 2 jaar.

In het begin denken mensen vaak: ‘’We zijn het wel eens over het huis en de inboedel, we hebben alleen maar discussie over de partneralimentatie’’. In de praktijk zie ik vaak dat als de één met een discussiepunt komt via de advocaat, de ander denkt: ’’Als jij hiermee komt, en maximaal vordert, heb ik er ook nog wel een paar tegenvorderingen’’. En voor je het weet heb je overal discussie over, ook over het huis en de inboedel.

Dus zo wordt de procedure complexer dan je had verwacht.

De communicatie tussen jullie beiden verslechtert ook, want er gaan via de advocaten immers allemaal nare brieven heen en weer. Dan ontloop je elkaar het liefst. De spanning in huis en bij jezelf neemt toe.

En dan verwacht je dat als de rechtbankprocedure voorbij is, alles is opgelost en jullie onderlinge verhoudingen ook direct weer in orde zijn. Helaas gebeurt dat niet in de praktijk. Allereerst zijn niet alle kwesties opgelost, want de rechtbank beoordeelt alleen de juridische punten die horen bij de echtscheiding. En intussen hebben jullie als partners veel afstand tot elkaar gekregen, je communiceert nauwelijks nog met elkaar. Die communicatie is dan bijna niet meer te herstellen, omdat er teveel is gebeurd, en de situatie van spanning en onzekerheid teveel heeft kapot gemaakt. Hier hebben jullie kinderen ook last van. Ook voor de kinderen geldt, dat hoe langer deze nare situatie heeft geduurd, hoe langer het duurt voordat dit hersteld is.

Bij zo’n procedure heb je dus  geen controle over de afloop, of de snelheid, en omdat je tegenover elkaar staat, kun je het niet meer hebben over jullie onderlinge communicatie of hoe jullie met de kinderen omgaan.

Met mediation je scheiding regelen

Bij full-service mediation is dit totaal anders. Voor alle noodzakelijke onderdelen voor het regelen van je scheiding krijg je van mij het overzicht. Welk onderwerp komt wanneer ter sprake, hoe snel gaat het, wat moet je zelf concreet doen of uitzoeken? Bij het regelen van de scheiding op deze manier heb je zelf invloed op de snelheid. Je hebt ook de tijd om iets na te vragen, bijvoorbeeld over je lijfrentepolis, je hypotheek of je onderneming. Je weet dus wat je kunt verwachten, en waar je aan toe bent. Discussies worden alleen gevoerd over de onderwerpen waar ook echt discussie over nodig is. Je bent allebei actief betrokken bij het traject en de volgorde. Dat is transparant en duidelijk.

En natuurlijk wordt aan de communicatie tussen jullie onderling, en aan de communicatie tussen jullie en je kinderen aandacht besteed. Zo voorkom je dat het contact onherstelbaar beschadigt.

Waar begin je als je je scheiding wilt regelen?

In welke volgorde zet je de scheidingsstappen? Je vraag je misschien af:

  • Moeten we eerste naar de accountant om de jaarstukken van het afgelopen jaar te laten opstellen?
  • Moeten we een waardebepaling van de onderneming laten maken?
  • Moeten we eerst naar de hypotheekadviseur, om te kijken wat we allebei aan hypotheek kunnen krijgen?
  • Moeten we de woning laten taxeren?

 

De goede volgorde specifiek voor jullie en het stappenplan bespreek ik met jullie bij het begin van het mediation-traject.  Op die manier krijgen jullie  overzicht. En je krijgt er rust door, omdat je nu weet waar je aan toe bent. En je weet ook dat alles aan bod zal komen, en dat er geen onderdelen blijven liggen waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Meer weten over het regelen van je scheiding?

Wil je meer weten over mijn full-service-mediation? Bekijk de gratis video die je eenvoudig met je emailadres kunt aanvragen. Je krijgt de video dan direct in je mailbox.

Mocht je al zover zijn dat je samen een persoonlijk adviesgesprek met mij wilt aanvragen, dan kun je met deze link dit gesprek aanvragen.