Afspraak?

Toeslagen krijgen van de belastingdienst na echtscheiding?

Zit je in een scheiding en heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan zijn er twee toeslagen van de belastingdienst waar je wellicht recht op hebt.

kindgebonden budget

Je kunt na je scheiding vaak aanspraak maken op het kindgebonden budget, als je één of meer kinderen hebt onder de 18 jaar. De kinderen moeten wel op jouw adres staan ingeschreven. Het hangt van je exacte inkomen af hoeveel kindgebonden budget je krijgt. Let op: je vermogen (spaargeld) mag niet hoger zijn dan € 120.020,-.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Deze toeslag kun je daarnaast ook ontvangen, als je één of meer kinderen hebt onder de 12 jaar, die op jouw adres staan ingeschreven. Ook als je kind bij de andere ouder staat ingeschreven, en jij gemiddeld 3 dagen per week voor je kind zorgt, kun je deze toeslag ontvangen.

Ingangsdatum

De toeslagen gaan in zodra je geen fiscaal partner meer van elkaar bent, en daarvoor moet je aan twee voorwaarden voldoen. De eerst voorwaarde is dat jij en je ex-partner niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. De tweede voorwaarde is dat het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend.

Checken hoeveel je krijgt

Het is beslist de moeite waard om te checken of je deze toeslagen kunt ontvangen. Je kunt een proefberekening maken op de website van de belastingdienst.

Vragen

Heb je vragen over dit onderwerp? Bel of mail Annewieke van der Boom.