Valkuil bij je echtscheiding: bang voor ruzie

Een scheiding kun je niet overdoen. Heb je de stukken getekend, dan blijft het getekend. Er zijn maar zelden situaties waarin je juridisch iets kunt herstellen. Hoe voorkom je dat je een paar jaar na je scheiding erachter komt dat je iets over het hoofd hebt gezien? Dit artikel gaat over de valkuil: Bang voor ruzie.

Voorbeeld

Je hebt een erfenis gekregen van je ouders en daarmee heb je een deel van de hypotheek afgelost. Dat geld is eigenlijk van jou. Je wilt het niet delen met je ex-partner. Maar je bent bang dat je partner het wel wil delen. Hoe bespreek je dat met je partner?

Of: Je hebt onvoldoende eigen inkomen om na de scheiding van rond te komen. Dit terwijl je partner een veel hoger inkomen heeft. Je hebt misschien wel partneralimentatie nodig van je partner, maar je bent bang dat je partner dat beslist niet wil betalen.

Je bent bang het te bespreken

Je ziet er dan tegenop om dit onderwerp ter sprake te brengen bij je partner. Je bent bang dat het voor ruzie zal zorgen. Je hebt geen zin meer in ruzies, die zijn er al genoeg geweest. Je laat het maar zo en tekent de stukken.

Hoe blijf je uit deze valkuil?

Het is voor iedereen die in een scheiding zit moeilijk om te praten over financiële kwesties. Dat komt omdat er al snel emoties bij komen kijken. Je gaat immers niet voor niets uit elkaar. En dan zit je zo weer in een ruziesfeer, waarin je niet verder komt. Dat is heel normaal.

Als je kiest voor mediation heb je een deskundige gespreksbegeleider. Iemand die je helpt alle moeilijke issues op tafel te leggen en deze op een rustige manier te bespreken met je partner. Je gaat dan stapsgewijs aan de gang. Zo komt alles aan bod en blijven er geen belangrijke onderwerpen liggen. Zaken die je later niet meer kunt herstellen.

Neem contact op

Wil jij je bij je scheiding laten begeleiden door een professionele mediator met juridische kennis? Neem vrijblijvend contact op om je mogelijkheden te bespreken. Je kunt mij bellen of mailen.