Afspraak?

PARTNERALIMENTATIE BEREKENEN

Partneralimentatie berekenen is vaak een gevoelig onderwerp. Na de scheiding willen jullie het liefst financieel niet meer afhankelijk van elkaar zijn. Maar soms heeft één van jullie beiden onvoldoende inkomen om van rond te komen. In dat geval kun je aan je, meer verdienende, ex partner een bedrag aan partneralimentatie vragen. Bij scheidingen gestart voor 1 januari 2020 kan dat voor een periode van maximaal 12 jaar na de scheiding. Bij scheidingen vanaf 1 januari 2020 is deze periode korter.

Degene die partneralimentatie wil ontvangen, moet daarvoor de zogenaamde behoefte hebben. Of dat zo is en hoeveel, wordt berekend aan de hand van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk.

Degene die wordt geacht partneralimentatie te betalen, moet daartoe wel voldoende inkomen hebben. Dat noemen ze draagkracht.

HOE PARTNERALIMENTATIE BEREKENEN?

Annewieke Bemiddelt kan voor jullie de hoogte van de partneralimentatie berekenen op dezelfde manier als rechtbanken dat doen. Deze uitkomst kunnen jullie dan gebruiken als leidraad tijdens de mediation. Je kunt samen ook een ander bedrag of een andere tijdsduur afspreken.

PARTNERALIMENTATIE STOPT BIJ SAMENWONEN NIEUWE PARTNER

Let op: als je partneralimentatie ontvangt en gaat samenwonen met een nieuwe partner, vervalt je recht op partneralimentatie. Als je nieuwe relatie vervolgens eindigt kun je er niet opnieuw aanspraak op maken.

TOEKOMSTIGE WIJZIGINGEN

Verandert er iets in de financiële situatie? Bijvoorbeeld door werkloosheid van de betaler. Of als de ontvanger meer gaat werken? Dan kan degene die daar belang bij heeft een wijziging van de partneralimentatie aanvragen. In dergelijke gevallen kun je opnieuw plaatsnemen aan de tafel van de mediator om nieuwe afspraken te maken en vast te leggen.

PARTNERALIMENTATIE VIDEO

Wil je liever kijken en luisteren dan lezen? Bovengenoemde inhoud vind je ook terug in de video hiernaast. Deze vraagt ongeveer een minuut van je tijd.

Over andere onderwerpen zijn ook video’s gemaakt. Deze vind je via de homepage of op de pagina’s onder het kopje ‘scheiden’ op deze website.

Video afspelen
persoonlijk adviesgesprek aanvragen

Het gesprek is geheel vrijblijvend

Uitleg over wat mediation nu eigenlijk precies is

Wat kan mediation specifiek voor jullie kan betekenen