Afspraak?

Juridische informatie overslaan bij je echtscheiding?

Een echtscheiding kun je niet overdoen. Heb je de stukken getekend, dan blijft het getekend. Er zijn maar zelden situaties waarin je juridisch iets kunt herstellen. Hoe voorkom je dat je een paar jaar na je scheiding erachter komt dat je iets over het hoofd hebt gezien? Dit artikel gaat over de valkuil: juridische informatie overslaan

Voorbeeld

Je hebt bewust gekozen voor mediation omdat je geen gedoe wilt met twee advocaten. Je wilt niet dat je scheiding een juridisch gevecht wordt. Misschien denk je : ”Al die juridische informatie is niet nodig, dat is iets voor mensen die in een vechtscheiding zitten met allebei een eigen advocaat. Als er maar een redelijke oplossing komt, dan is het goed”.

Het vervelende is dat er altijd wel een paar lastige onderwerpen zijn om te bespreken. Daar wil je liever van wegblijven, want je beseft wel diep in je hart dat die lastig gaan worden. Dat is bij iedereen zo die gaat scheiden. Lastige onderwerpen zijn bijvoorbeeld: partneralimentatie, een erfenis van één van beide waarmee een deel van de hypotheek is afgelost of waarmee een verbouwing is betaald, een onverdeelde nalatenschap, of de verdeling van een onderneming.

Stel dat je denkt: ” Ik zie af van partneralimentatie, dus dat hoeven we niet te bespreken”. Dan is het wel belangrijk dat je de juiste informatie hebt over de hoogte en de duur van de partneralimentatie die je eventueel kunt krijgen. Dan weet je namelijk ook waar je van afziet. Dat is dan een bewuste keuze. Dat voorkomt dat je later spijt krijgt van een te snel gemaakte keuze.

Juridische informatie is altijd nodig

Aan een scheiding zitten altijd juridische kanten, of je wilt of niet. Ook bij mediation. Je moet namelijk weten wat je rechten zijn, en hoe de lijn in de rechtspraak is. Die informatie heb je nodig. Daarna kun je wel afzien van bepaalde rechten, maar dan is dat een bewuste keuze.

Hoe blijf je uit deze valkuil?

Het is belangrijk om je juridische goed te laten informeren bij je echtscheiding. Dit voorkomt dat je een paar jaar later, als je alsnog de juridische informatie krijgt, denkt: had ik het maar anders gedaan.

Neem contact op

Wil jij je bij je scheiding laten begeleiden door een professionele mediator met juridische kennis? Neem vrijblijvend contact op om je mogelijkheden te bespreken. Je kunt mij bellen of mailen.