Afspraak?

Let op! jaarlijkse indexering alimentatie 2022

Als je partneralimentatie of kinderalimentatie ontvangt, wordt deze elk jaar per 1 januari verhoogd met de wettelijke indexering alimentatie. Dit gaat echter niet vanzelf. Je krijgt geen bericht van de belastingdienst of een andere instantie dat je deze verhoging kunt aanvragen. Je zult dit dus zelf in de gaten moeten houden.

Indexering alimentatie per 1 januari 2022: 1,9%.

Het lijkt misschien maar een kleine verhoging, maar als je het een paar jaar niet hebt ontvangen, loopt het behoorlijk op. Stel je bent in 2017 gescheiden. Daarbij is afgesproken dat je ex-partner voor twee kinderen maandelijks € 600,- aan kinderalimentatie betaalt. Dan is dit na alle jaarlijkse indexeringen in januari 2021 al een bedrag geworden van € 655,81 per maand. De achterstand van de indexering alimentatie over de jaren 2018, 2019 en 2020 loopt in totaal dan ongemerkt op naar € 803,-.

Het recht op de wettelijke rente staat in de wet, dus het geldt voor iedereen die partner- of kinderalimentatie krijgt. Uitgezonderd wanneer de indexering in het convenant is uitgesloten, maar dit komt niet vaak voor.

Wat moet je doen om de indexering alimentatie te krijgen?

Aan het eind van het jaar, in november, kun je op de website rijksoverheid.nl of lbio.nl opzoeken hoe hoog het indexeringspercentage is voor het komende jaar. Vervolgens kun je zelf aan je ex-partner vragen om de alimentatie per 1 januari te verhogen.

Wat als je het vergeten bent te vragen?

Je kunt over maximaal 5 jaar terug alsnog de achterstallige indexering vragen aan je ex-partner. Als deze niet wil betalen kun je de inning uit handen geven aan het LBIO ( Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) of aan een deurwaarder.

Wil je meer weten over indexering? Stuur mij gerust een e-mail.